Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι:


Η εξάρα της ΑΕΚ στην Πόρτο

Υπήρχε κάποτε μία ομάδα... Πώς αλλιώς θα μπορούσε να αρχίζει ένα κείμενο για το μνημειώδες 6-1 της ΑΕΚ επί της Πόρτο, στις 13 Σεπτεμβρίου 1978;

Ναι λοιπόν (κι αυτό πάει πολύ για τους αναγνώστες που είναι κάτω των 20 ετών), υπήρχε κάποτε μία ΑΕΚ που ήταν τόσο καλή, ώστε να κατακτά το πρωτάθλημα περίπατο, να παίζει... ζαλιστική μπάλα και να προκαλεί πάταγο σε όλη την Ευρώπη. Τέτοια ΑΕΚ ήταν αυτή του '78, η οποία  έκανε ρεζίλι διεθνώς την πρωταθλήτρια Πορτογαλίας, την Πόρτο.

Το σκορ μιλάει από μόνο του: 6-1. Η ΑΕΚ ήταν ασταμάτητη εκείνο το βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια και από πολύ νωρίς έκανε τους οπαδούς της να παραμιλούν με την μπάλα που έπαιζε. Ούτε οι πιο αισιόδοξοι, βέβαια, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι το σκορ θα έφτανε τόσο ψηλά. Κι αν δεν γινόταν αυτό το «φτηνό» λάθος στο 50', το οποίο έδωσε την ευκαιρία στους Πορτογάλους να σκοράρουν με τον (μετέπειτα ομοσπονδιακό τεχνικό τους) Αντόνιο Ολιβέιρα, το σκορ θα ήταν ακόμα πιο εμφατικό.

Και έτσι, όμως, το 6-1 αποτελεί τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή νίκη στην ιστορία της «Ένωσης». Ένα σκορ το οποίο είχε διαμορφωθεί μόλις από το... 60', όταν ο Θωμάς Μαύρος έστειλε με πλασέ την μπάλα στα δίχτυα των Πορτογάλων εν μέσω αποθέωσης. Κανείς δεν είχε παράπονο όμως. Το θέαμα που είχε προηγηθεί ήταν τόσο πλούσιο, τα γκολ τόσο όμορφα (με κορυφαίο το τέταρτο, από τον Κύπριο Τάσο Κωνσταντίνου), που παρά το σβήσιμο των μηχανών στο τελευταίο ημίωρο όλοι οι φίλαθλοι έφυγαν... χορτάτοι για τα σπίτια τους.

Η ΑΕΚ προκρίθηκε στον 2ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια της Πόρτο στη ρεβάνς (4-1). Όμως, η κληρωτίδα έφερε στον δρόμο της τη μεγάλη Νότιγχαμ Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ, κόντρα στην οποία ήταν αδύνατο να επαναληφθεί το σόου της 13ης Σεπτεμβρίου. Με δύο νίκες, η αγγλική ομάδα πήρε την πρόκριση και συνέχισε την πορεία της η οποία ολοκληρώθηκε λίγους μήνες αργότερα με την κατάκτηση του τροπαίου για πρώτη φορά στην ιστορία της!

ΑΕΚ - Πόρτο 6-1 (3', 20' Μπάγεβιτς, 16' Αρδίζογλου, 39' Τάσος, 58' Νικολάου, 60' Μαύρος - 50' Ολιβέιρα)

ΑΕΚ (Φέρεντς Πούσκας): Χρηστίδης, Μουσούρης, Μπ. Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Αρδίζογλου, Τάσος (53' Λάζ. Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Βιέρα, Μαύρος.

Πόρτο (Ζοσέ Πεντρόντο): Φουντλένκο, Γκάμπριελ, Σιμόες (85' Βιτάλ), Βιέιρα, (46' Λίμα Περέιρα), Τεξέιρα, Φράσκο, Ντούνια, Μάρκο, Αουρέλιο, Ολιβέιρα, Γκόμες.

ΠΗΓΗ: Sportday