Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Γιάννης Φετφατζίδης, συνταξιούχος ετών 24

 Είσαι ο Γιάννης ο Φετφατζίδης. Δεν έχεις κλείσει ούτε τα 25, παίζεις σ” ένα από τα τέσσερα τοπ πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ανήκεις στον ευρύτερο κύκλο – κορμό των ποδοσφαιριστών που καλούνται στην Εθνική όπου έχεις ήδη γράψει 21 συμμετοχές. Αναδείχτηκες σε πολύ μικρή ηλικία στον Ολυμπιακό, πράγμα σπάνιο να παίρνει Έλληνας ποδοσφαιριστής στα 19 θέση βασικού στον Θρύλο.



Και ξαφνικά, παίρνεις την απόφαση να βάλεις ουσιαστικά τέλος στην εξέλιξη της καριέρας σου. Η είδηση ότι ο Γιάννης Φετφατζίδης υπογράφει σε ηλικία 24 ετών και 8 μηνών στην Αλ Αχλί της Σαουδικής Αραβίας, όχι για 6 μήνες αλλά για 3 χρόνια, ξένισε πολλούς. Πιθανόν και να σόκαρε. Ένα νέο παιδί, ταλαντούχο, που είχε τα φόντα να παρουσιάσει και μεγαλύτερα άλματα προόδου αλλά που εν πάση περιπτώσει όλο το μέλλον ήταν μπροστά του για να κάνει κανονική καριέρα σε υψηλό επίπεδο.

Η απόφαση του Φετφατζίδη να πάει να παίξει μπάλα στα 24 στο (ποδοσφαιρικό) πουθενά, υποδηλώνει δυο πράγματα. Είτε ο διεθνής Έλληνας ποδοσφαιριστής δεν έχει εμπιστοσύνη στα κότσια και τις δυνάμεις του να διεκδικήσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής στο καμπιονάτο (10 συμμετοχές εφέτος με Τζένοα και Κιέβο Βερόνα), να μονιμοποιηθεί και να προσελκύσει το ενδιαφέρον άλλων συλλόγων, Είτε έβαλε πάνω από τις φιλοδοξίες και το μεράκι για πραγματική καριέρα στο ποδόσφαιρο το χρήμα. Το γρήγορο χρήμα. Εάν συμβαίνει το πρώτο, τότε πολύ απλά έχει τελειώσει ποδοσφαιρικά, διότι ουδείς ασχολείται με την εξέλιξη ενός ποδοσφαιριστή στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας. Εάν συμβαίνει το δεύτερο, τότε ο Φετφατζίδης επίσης δεν έχει καμία φιλοδοξία και από τα 24 ξεκίνησε να μαζεύει τα πιο ακριβά ένσημα μιας καριέρας που στο ξεκίνημα της είχε άλλες προδιαγραφές.

Στο δεύτερο κομμάτι, εικάζω πως έχει ευθύνη και ο προσωπικός του ατζέντης. Δεν το λέω με σιγουριά, διότι δεν γνωρίζω αν ο κ. Γιάννης Ευαγγελόπουλος προσπάθησε να τον αποτρέψει ή να τον ενθαρρύνει να υπογράψει στην 5η δημοφιλέστερη ομάδας της Σαουδικής Αραβίας. Το βέβαιο είναι ότι μέσω αυτής της επιλογής του πελάτη του, θα αυξηθεί σημαντικά και ο δικός του τραπεζικός λογαριασμός.

Θα μου πείτε τώρα, ο πρώτος ή ο τελευταίος είναι που πάει να παίξει μπάλα σε αραβική ομάδα; Ναι ο πρώτος είναι που παίρνει τέτοια απόφαση στα 24. Έκανα μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο και τα στοιχεία που συνέλεξα μας λένε ότι:
*Στην Αλ Αχλί που πάει να παίξει, θα συναντήσει έναν Σύρο και έναν Αιγύπτιο τα ονόματα των οποίων δεν λένε και πολλά. Α, και έναν διεθνή Σουηδό χαφ, τον Μπαχουί που είναι συνομήλικος του Φετφατζίδη και έπαιζε μέχρι προσφάτως στην ΑΙΚ. Φαντασθείτε δηλαδή και να τον είχε …αντίπαλο ο Ατρόμητος! Κατά το παρελθόν, ο πιο διάσημος παίκτης που έχει παίξει στην Αλ Αχλί είναι ο Παραγουανός Ακούνια με τις 100 διεθνείς συμμετοχές. Πήγε εκεί 32 ετών.

*Στην Αλ Χιλάλ του Δώνη, απ” όπου έκανε προσφάτως ένα σύντομο πέρασμα και ο Γιώργος Σαμαράς (στα 30 του όμως, όχι στα 24) βρίσκεις 3 Βραζιλιάνους γ” και δ” διαλογής. Εκεί έχει παίξει ένας Ριβελίνο στα 32. Κι ένα Ζιοβάνι (όταν έφυγε από το λιμάνι) στα 34. Όχι στα 24.

*Στην Αλ Ιτιχάντ θα συναντήσουμε τον Γκανέζο Μουντάρι (Ίντερ, Μίλαν) στα 31 του. Και τον 35άρη Ρουμάνο Σανμαρτεάν, που προ 10ετίας έπαιξε στον Παναθηναϊκό. Η Ιτιχάντ έχει και διεθνείς Βενεζουελάνους ποδοσφαιριστές (Ρίβας και Ορόθκο), κάτι που σημαίνει πως δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της ΑΕΚ να ψωνίζει από την Βενεουέλα. Ο Μπεμπέτο, παγκόσμιος πρωταθλητής το ’94, πήγε εκεί να παίξει στα 38. Και ο Ολλανδός Βίτσχε, κυπελλούχος Ευρώπης με τον Άγιαξ το 1987 στην Αθήνα, ήταν 32 χρόνων όταν κόλλησε τα τελευταία ένσημα στην Ιτιχάντ.

*Στην Αλ Νασρ παίζει τώρα και σε ηλικία 33 χρόνων ο Εστογιάνοφ. Ο Ουρουγουανός, που έκανε ωραία πράγματα με τον Πανιώνιο πριν από 6-7 χρόνια. Στα 30 του είχε πάει εκεί και ο Ντενίλσον που το 1998 ήταν η ακριβότερη μεταγραφή στον κόσμο, όταν υπέγραψε στην Μπέτις. Ο Ντενίλσον βέβαια, έκανε και χειρότερα πράγματα στην αλλόκοτη καριέρα του, στα 33 έπεσε στην αγκαλιά του Ψωμιάδη στην Καβάλα. Πέρασμα από την Αλ Νασρ έχει γράψει στο βιογραφικό του και ο Στόϊτσκοφ. Ήταν 32 χρόνων.

Του Γιάννη Ξενάκη
idreamteam.gr